Wat is Tagua?

Tagua is een speciaal soort palmnoot, afkomstig uit Zuid-Amerika. 
Het wordt ook wel “natuurlijk ivoor” genoemd, omdat de noot nadat hij gedroogd is, eenzelfde hardheid als ivoor krijgt. Ook heeft de kern van de Tagua noot eenzelfde kleur als ivoor. Het wordt dan ook (gelukkig!) veel gebruikt als vervanging voor het traditionele ivoor. 
Tagua wordt op een duurzame wijze gekweekt en geoogst. Het gehele bewerkingsproces is niet schadelijk voor dier en milieu. Daardoor is Tagua een prachtig, duurzaam natuurproduct én ecologisch verantwoord!

Bewerkingsproces

Als eerst worden de noten geoogst. Zij groeien in een prachtige bruine bolster, die bestaat uit meerdere compartimenten. Op het moment dat de noten geoogst worden, zijn ze nog eetbaar. 
Daarna worden de noten te drogen gelegd in de zon. Afhankelijk van de weersomstandigheden, kan het wel maanden duren voordat ze volledig uitgehard zijn. 
Wanneer de noten door en door hard zijn, kunnen ze in model worden geslepen. Doordat de noot massief is, kunnen er talloze vormen van gemaakt worden. Daarna worden de noten gepolijst, zodat ze een mooie glans krijgen. Als laatst worden ze (eventueel) geverfd. De noten worden gekookt in een groot verfbad, zo neemt de buitenste laag van de noot de kleur op. Tagua is zeer kleurvast nadat het geverfd is. De kleuren vervagen niet en geven ook niet af.