ABOUT  TAGUA
Tagua is een natuurproduct, afkomstig uit het tropisch regenwoud van Zuid-Amerika. Het is een noot, afkomstig van de vrouwelijke Tagua palm. De wetenschappelijke naam van de meest bekende palm die deze noten produceert is Phytelephas Aequatorialis. Het is een langzaam groeiende palm en het duurt wel 20 jaar voordat zij de Tagua noten begint te produceren.
De zaden in de palmnoot hebben opmerkelijke stadia van groei. In het begin bevatten zij een vloeistof, dat lijkt op het sap van een kokosnoot. Geleidelijk aan dikt dit sap in tot een gelei, met als laatste stadium een witte noot als eindresultaat. Op het moment dat de palmnoten rijp zijn, worden ze (veelal door lokale bevolking en arbeiders) geoogst, waarna ze verder bewerkt worden. Tot op dit moment zijn de noten nog eetbaar!
Om te kunnen verwerken tot voorwerp moeten de noten te drogen worden gelegd. Afhankelijk van de klimaatomstandigheden duurt het droogproces een aantal weken tot wel 6 maanden. Door dit droogproces worden de Tagua noten zo hard als ivoor. Daarna worden de noten geschuurd, gevormd, gepolijst en (eventueel) geverfd. Door dit proces worden ze prachtig glad en glanzend.

Door haar natuurlijke eigenschappen heeft de Tagua noot eenzelfde harde kwaliteit als dierlijk ivoor. Het dient dus uitstekend als vervanging hiervoor. Een volwassen Tagua palm kan in een jaar tijd evenveel (plantaardig) ivoor produceren als een Afrikaanse olifant in zijn hele leven!
De Tagua palm groeit alleen goed in haar natuurlijke omgeving, het regenwoud. De noten worden pas verzameld op het moment dat deze rijp zijn, waardoor het regenwoud niet wordt aangetast bij het oogsten. Er hoeven geen palmbomen gekapt te worden, slechts de hulzen waarin de noten groeien worden geoogst en eventuele noten die al op de grond zijn gevallen.

Ook op economisch vlak draagt de Tagua noot bij aan een gezond(er) leefklimaat. Het verzamelen, bewerken en verkopen van Tagua biedt werkgelegenheid aan de lokale bevolking. Dit mooie product zorgt daardoor ook voor economische stimulans en ontwikkeling.

Alles bij elkaar genomen mag wel gesteld worden dat Tagua een duurzaam en ecologisch verantwoord product is. Haar geweldige natuurlijke eigenschappen dragen op verschillende wijzen bij aan het behoud van dier en natuur.
Niet voor niets staat Tagua ook bekend als palm ivoor of plantaardig ivoor!

! Let op !
Doordat Tagua een natuurproduct is, raden wij af om de sieraden erg nat te laten worden. Douchen of zwemmen met onze sieraden kan gevolgen hebben voor het kleurbehoud!

ABOUT SJIEKUNIEK
Ik zal mezelf even voorstellen!
Ik ben Saskia Schmeitz, geboren in 1983 en moeder van twee fijne kids. Creativiteit is altijd onderdeel van mijn leven geweest. Ik geniet van het zelf ontwikkelen, fröbelen, creëren, en laten ontstaan van niet alledaagse dingen. Hierin heb ik geen specifieke voorkeur, eigenlijk vind ik “te veel” leuk. Maar zo af en toe komt er iets op mijn pad waar ik geen weerstand aan kan bieden en ga ik hier volop mee aan de slag; zo ook Tagua!
Een aantal jaren geleden was mijn schoonmoeder op vakantie in het prachtige Frankrijk. Op een marktje stond een man met een zeer kleurrijke, aantrekkelijke kraam. Er leken wel snoepjes op te liggen. Aangetrokken door de kleuren, maakte mijn schoonmoeder zo kennis met de Tagua noot. Ze was op slag verliefd op dit mooie product.
Bij thuiskomst introduceerde ze Tagua bij mij en al heel snel sloeg de liefde over. 
Met veel creatieve energie en passie ben ik toen aan de slag gegaan met het maken van sieraden van Tagua. Juist door de herkomst, de natuurlijke voordelen, en het gevoel dat er bij Tagua komt kijken kon ik bijna niet anders dan dit duurzame product aan de man (en vrouw) te gaan brengen. Ik heb liefde voor Tagua en deze liefde wil ik graag met iedereen delen.  
Zo is SjiekUniek (mijn man heeft deze naam verzonnen!) ontstaan in 2018.